Calcium - hebben we echt melk nodig? - ROOT2 - online coaching
18277
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18277,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,columns-3,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.4,vc_responsive

Calcium

Calcium

Waarom hebben we calcium nodig?

Calcium is een belangrijk en onmisbaar mineraal. Je hebt het nodig voor sterke botten en tanden en het zorgt voor het goed functioneren van onze spieren. Daarnaast help het bij het transport van andere mineralen in het lichaam.

 

Calcium en een plantaardig dieet:

Zuivel wordt vaak genoemd als de beste bron voor calcium. Er is ons van jongs af aan verteld dat we melk moeten drinken om onze dagelijkse portie calcium binnen te krijgen.

Hierdoor denken veel mensen dat een plantaardig dieet de calcium inname zal beïnvloeden.

Dit is absoluut niet het geval wanneer je er een gevarieerd voedingspatroon met voldoende groente, plantaardige melk en noten op na houdt.

Een tekort of een overschot

Een tekort aan calcium kan spierpijn en spierkrampen veroorzaken. Je gebit kan slechter worden en je immuunsysteem kan verzwakken. Een structureel tekort aan calcium kan uiteindelijk leiden tot zwakkere botten en botontkalking.

 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een calciumtekort:

  • Je eet te weinig calciumrijke voedingsmiddelen.
  • Je krijgt te weinig vitamine D, magnesium en/of fosfor binnen. Deze voedingsstoffen zorgen voor een betere opnamen van calcium.
  • Je leeftijd. Je lichaam kan calcium minder goed opslaan naarmate je ouder wordt.

 

Een teveel aan calcium kan leiden tot een mindere opnamen van de mineralen fosfor, magnesium, ijzer en zink en het kan leiden tot nierstenen. Wanneer je een langere periode een te hoge calciumconsumptie hebt kunnen de botten zwakker worden.

 

Zoals je ziet werken de mineralen met elkaar samen. Een tekort van de een kan leiden tot een tekort van de ander. Daarom is het van belang goed gevarieerd te eten om de juiste hoeveelheden van alle mineralen binnen te krijgen.

Plantaardige bronnen

Goede bronnen van calcium in een plantaardig voedingspatroon zijn:

  • Groene groenten, zoals boerenkool, spinazie en broccoli
  • Verschillende noten, zoals amandelen en hazelnoten
  • Verschillende bonen, Sojabonen, witte bonen en kikkererwten
  • Plantaardige melk, zoals amandelmelk en sojamelk verrijkt met calcium
  • Soja yoghurt

 

Volwassen mannen en vrouwen hebben tussen de 1000 en 1200 mg calcium per dag nodig. Ter vergelijking:

200 ml sojamelk = 240 mg

200 gr. sojayoghurt = 240 mg

100 gr. tofu = 275 mg

150 gr. boerenkool = 150 mg

150 gr. spinazie = 150 mg

20 gr. amandelen = 50 mg