FOOD BATTLE - Variëren met voeding - ROOT2 - voedingsadvies op maat
18504
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18504,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,columns-3,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.4,vc_responsive
FOOD BATTLE

De keuzes in de supermarkt zijn enorm en die worden er ook niet minder op. Hoe zorg je nu dat je een gezonde keuze maakt. Waar is dat van afhankelijk? Gaat dat alleen om het aantal calorieën of ook om de hoeveelheid vitamines & mineralen die er in een product zitten? Je ontdekt het in de food battle.

 

Een product op zichzelf is niet gezond of ongezond. Het gaat om de mate waarin je het gebruikt. Wel zijn er veel verschillende voedingsmiddelen die vervangen kunnen worden voor een volwaardiger product. Met volwaardig wordt bedoeld, een product met meer vitamines & mineralen. In een goed voedingspatroon staat variatie voorop.

 

In de food battle worden 2 producten naast elkaar gelegd die beide gebruikt kunnen worden in eenzelfde gerecht of maaltijd. Hoeveel calorieën bevatten beide producten? Met welk voedingsmiddel maak je de maaltijd net wat volwaardiger? Hoeveel % van de aanbevolen hoeveelheid zit er van bepaalde vitamines en/ of mineralen in de voedingsmiddelen?

 

Je ziet het in de FOOD BATTLE.

Spinazie VS sla

Spinazie VS sla

Wanneer je een salade maakt begin je vaak met een zak of een krop sla.

*

Wissel de sla eens om voor een andere groene bladsoort, zoals spinazie. Spinazie bevat per 100 gram ongeveer hetzelfde aantal calorieën als sla. Daarnaast bevat het 313% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en zelfs 402% van de ADH vitamine K. Ook is het een goede bron van vitamine B11 (foliumzuur). Hierdoor is spinazie een veel gezondere keuze. Zonder dat je veel moeite hoeft te doen krijg je veel meer belangrijke voedingsstoffen binnen.

*

Spinazie kan je ook goed verwerken in een smoothie of in een wrap of sandwich.

*

Think outside the box en gebruik groene bladgroente als basis van een salade.
Banaan VS kiwi

Banaan VS kiwi

Fruit als tussendoortje is in mijn ogen altijd een goed idee. De suikers waar sommige mensen bang voor zijn wegen niet op tegen de voordelen die fruit bevat. Denk aan de vitamines, mineralen en vezels die nodig zijn om je lichaam optimaal te laten functioneren.

*

De vraag rijst alleen dan nog welk soort fruit neem je en is het ene stuk fruit zoveel beter dan het andere? Zoals je ziet in de food battle tussen de banaan en de kiwi zitten er best grote verschillen tussen de twee. Een banaan bevat 2x zoveel calorieën en bevat meer vitamine B6 en kalium. De kiwi daarentegen bevat 70% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en een flinke dosis vitamine K.

*

In deze battle is er geen duidelijke winnaar omdat beide stukken fruit andere goede eigenschappen hebben.

*

Eet ze beide een aantal keer per week om het beste van twee werelden te hebben.
witte rijst vs zilvervliesrijst

Witte rijst VS zilvervliesrijst

De meest bekende soorten witte rijst zijn Basmati, Jasmijn en Pandan. Wat veel mensen niet weten is dat Basmati en Jasmijn rijst ook verkrijgbaar is in zilvervlies.
*
Zilvervlies betekent dat het buitenste vliesje van de rijstkorrel er nog om heen zit. In dit vliesje zitten de vitamines en mineralen die deze rijstsoort de gezondere keuze maakt. Zilvervliesrijst bevat ook meer vezels dan witte rijst. Omdat vezels voor een vol gevoel zorgen in de maag past dit goed in een dieet.
*
Wanneer we alleen gaan kijken naar de gezondheidsvoordelen die rijst op kan leveren, dan is zilvervliesrijst de winnaar. Kijken we naar smaak. Tsja, een kleverige witte rijst bij een curry of dahl wint het dan misschien toch wel wat vaker van de gezondheidsvoordelen. Maar smaken verschillen.
*
Varieer zo veel mogelijk en zorg dat je beide soorten rijst standaard in je keukenkastje hebt staan om een lekkere curry te kunnen maken.

Amandelen vs Cashewnoten

Amandelen VS cashewnoten

Onverzadigde vetten helpen ons lichaam om het slechte cholesterol in ons bloed te verlagen. Met een hoog cholesterolgehalte in ons bloed heb je een grotere kans op hart en vaatziekte.
*
Met deze reden wordt aangeraden om zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten. Een handje noten bevatten deze belangrijke onverzadigde vetten en passen daarom in een gezond voedingspatroon.
*
Ondanks dat noten vooral uit onverzadigde vetten bestaan, bestaan ze nog steeds uit vet en vet blijft calorierijk. Let dus op met de hoeveelheid noten die je neemt. Te veel van een gezond product kan ervoor zorgen dat dit product een stuk minder gezond wordt.
*
In deze battle staan de amandelen tegenover de cashewnoten. Qua calorieën zijn ze bijna gelijk. De amandelen bevatten iets meer vitamine B en E en zijn daarnaast iets eiwitrijker. Je zou kunnen zeggen dat de amandelen hier winnen. Maar onder de noten is er geen één superieur en varieer om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen.
*
Note: Het gaat hier om ongebrande en ongezouten noten.

Uit welke plantaardige voedingsmiddelen halen wij onze vitamines & mineralen?