Vitamine K - Waarom hebben we het nodig? - ROOT2 - voedingsadvies op maar
17312
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17312,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,columns-3,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.4,vc_responsive

Vitamine K

vit. K

Vitamine K, Is samen met de vitamines A, D en E een van de in vet oplosbare vitamine.

We vinden het in veel voedingsmiddelen en de kans dat je er genoeg van binnen krijgt is groot.

Waarom hebben we vitamine K nodig?

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en er zijn daarnaast steeds meer aanwijzingen dat vitamine K een rol speelt bij de aanmaak van botten. Vanaf de leeftijd van 3 maanden wordt het voor een deel aangemaakt in de dikke darm vanuit bacteriën. Baby’s tot 3 maanden krijgen hier extra van toegediend ter voorkoming van (hersen)bloedingen.

Een tekort of een overschot

In Nederland is er geen aanbevolen hoeveelheid vastgesteld. In Amerika is er een aanbeveling van 90-120 microgram per dag. 100 gram spinazie bevat al 400% van deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zowel een tekort als een overschot komt bijna niet voor. Voor zover bekend is een overschot niet schadelijk voor de gezondheid.

Plantaardige bronnen

Naast dat we het dus zelf aanmaken in de dikke darm zit het vooral in groene (blad) groente en in verschillende kruiden:

 

Boerenkool

Spinazie

Broccoli

Peterselie

Basilicum

Koriander